Viljelijöille maksuton maatalouskalvojen keräys

16.8.2016

Viljelijöille maksuton maatalouskalvojen keräys

Keräyksestä tuottoja Parikkalan 4H-yhdistyksen nuorisotyöhön

Maatalouden käytetyt auma- ja paalimuovikalvot kierrätetään nyt hyötykäyttöön. Vuoden loppuun kestävässä kampanjassa kalvot noudetaan tiloilta ilmaiseksi. Viljelijät voivat tilata noudon nettilomakkeella ja ovat näin mukana tukemassa paikallista nuorisotyötä.

Maataloudessa päätyy jätteeksi vuosittain suuria määriä muovikalvoja. Suomen 4H-liitto ja Pohjanmaan Muovikierrätys Oy ovat sopineet auma- ja paalimuovikalvojen keräämisestä kierrätykseen koko maassa. Kalvot noudetaan maatiloilta veloituksetta, ja ne päätyvät uusiomuovin raaka-aineeksi Pohjanmaan Muovikierrätyksen tuotantolaitokselle kotimaassa.

Keräykseen kelpaavat maatalouskalvot

Keräykseen kelpaavat maatalouden auma- ja paalimuovikalvot. Kalvojen tulee olla vapaita verkoista ja muusta jätteestä. Esimerkiksi kanistereita ja kotitalousjätteitä ei saa olla joukossa. Pienin noudettava erä on 10 m3 ja 1000 kg.

Noudon voi tilata www-lomakkeella

Viljelijä voi tilata kalvoerän noudon täyttämällä www-lomakkeen osoitteessa www.4h.fi/maatalouskalvot. Pohjanmaan Muovinkierrätys ottaa tämän jälkeen viljelijään yhteyttä ja hoitaa kuljetukset.

Kampanjan tuottoja lahjoitetaan paikalliseen 4H-nuorisotyöhön

Käytetyille maatalouskalvoille kannattaa nyt tilata nouto, sillä Pohjanmaan Muovikierrätys lahjoittaa jokaisesta kerätystä, laatuvaatimukset täyttävästä muovitonnista 18 euroa paikalliselle 4H-yhdistykselle vuoden loppuun mennessä tehdyistä tilauksista.

Miksi muovia kannattaa kierrättää

On arvioitu, että Suomen maataloudessa syntyy vuosittain noin 12 000 tonnia muovijätettä. Muovin kierrättäminen raaka-aineena on ekologisesti ja ekonomisesti järkevää. Uusiomuovin hinta ja hiilijalanjälki ovat neitseelliseen muoviraaka-aineeseen verrattuina huomattavasti pienempiä. Lisäksi uusiomuovin käyttö pienentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

4H-järjestö on edelläkävijä nuorten ympäristökasvatuksessa ja maatalouden muovijätteiden kierrätyksessä. Vuodesta 1975 olemme kierrättäneet lannoite- ja siemensäkkejä. Tänä syksynä aloitamme myös AIV-liuosastioiden kierrättämisen.

Keräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto ja Pohjanmaan Muovikierrätys Oy yhteistyössä paikallisten 4H-yhdistysten kanssa.

 

Lisätietoja asiasta antaa:

Parikkalan 4H-yhdistys, Heidi Soikkeli, 040 534 1071, parikkala@4h.fi www.parikkala.4h.fi